Einar Ström

Einar Ernfrid Ström (1903-1986). Bonde på hemgården "Adamas" på Lax nr 6 i Singsby. Var i unga år en av initiativtagarna och grundarna av ungdomsföreningen i Singsby och dess första ordförande. Skoldirektionsordförande 1940 -1954. Aktiv inom skyddskåren både som skytt och ledare. Lokalchef för Norra Korsholms Skyddskår från slutet av 1920-talet till skyddskårens upplösning i enlighet med Sovjetunionens krav i vapenstillestånds- och fredsavtalen. Verkade i över 30 år som kommunal förtroendeman bl.a. som medlem i kommunalfullmäktige under flera perioder och som såväl sekreterare som ordförande i vägnämnden och som medlem i brandnämnden. Statsombud i statens skattenämnd fram till skatteväsendets omorganisation i början av 1960-talet. Under senare år nämndeman i häradsrätten fram till senare delen av 1960-talet.
Som en utomordentlig stilist med en driven handstil togs hans förmåga i anspråk då det gällde avfattande av protokoll, inlagor och skrivelser av olika slag. Gällde det en anhållan eller skrivelse till myndighet eller uppgörande av skattedeklaration i byn, gick man till "Adamas-Einar".
Aktiv sångare i ortens sångkörer och tillsammans med goda vännerna Hilding Wikberg och Paul Sabel etablerade sångare vid begravningar intill dess seden att "sjunga ut lik"upphörde under 1950-talets senare del.

Grunduppgifter
Typ: Fotografi
Samling: Lax hemman
Signum: La6_16 0261
Aktörer